Υπόμνημα προς τον Υπουργό Υποδομών κ. Χρήστο Σπίρτζη 20.08.2018

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΣΥΛΛΟΓΩΝ (ΕΞΩΡΑΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ «Η ΠΡΟΟΔΟΣ»)
ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΒΟΥΤΖΑ

ΠΡΟΣ τον Υπουργό Υποδομών κ. Χρήστο Σπίρτζη

ΘΕΜΑ : «ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΕΠΕΙΩΝ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΤΗΣ 23.07.2018».

Νέος Βουτζάς, 20.08.2018

Κύριε Υπουργέ,
Θέτουμε υπόψη σας και παρακαλούμε για τα εξής :

1. Μετρήσεις αέρα – εδάφους – νερού στο σχολείο (2ο Γυμνάσιο Νέας Μάκρης) και γενικά στον Νέο Βουτζά – Επαρκής δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων. Πότε θα έχουμε αποτελέσματα ; ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ . Η Συντονιστική κατακλύζεται από ερωτήματα κατοίκων.

2. Τα επιδόματα των 5.869,41€ και 586,94€ να δοθούν και στα «πράσινα» κτίρια με ζημιές χωρίς να απαιτείται η βεβαίωση της πυροσβεστικής (εννοείται ότι και στα κόκκινα και κίτρινα δεν θα απαιτείται η βεβαίωση της Πυροσβεστικής). Να αλλάξουν τα δικαιολογητικά που καθορίστηκαν με το από 31.7.2018 δελτίο τύπου του ΥΠΕΣ και υπάρχουν στους δυο δήμους. . Να αρκεί το «κίτρινο» χαρτί του Υπουργείου Υποδομών. Ας σταλούν οι βεβαιώσεις της Πυροσβεστικής υπηρεσιακά οποτεδήποτε αργότερα. Να επισπευστεί η διαδικασία για τα επιδόματα αυτά ως προς όλους (κόκκινα, κίτρινα, πράσινα) . ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΟΘΕΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ούτε καν στα «κόκκινα» σε αντίθεση με τα 5.000€ του Υποδομών και τα 1.200€ του Ψηφιακής ενώ οι κάτοικοι ήδη επιβαρύνονται με μεγάλες δαπάνες για να αποκαταστήσουν τα σπίτια τους. Να ξεκαθαριστεί στους δυο Δήμους ότι ΔΕΝ θα υπάρξει δεύτερη αυτοψία εφόσον υπήρξε η πρώτη και ο ιδιοκτήτης δεν διαφωνεί με το πόρισμα και τις διαπιστώσεις της. Να ενημερώνονται σωστά οι πολίτες. Να χειριστεί τα δυο επιδόματα αυτά απευθείας το Υπουργείο Εσωτερικών μαζί με το Υποδομών (με βάση την τεχνογνωσία του Υποδομών απο το επίδομα των 5.000€). Σημειώνεται ότι το επίδομα των 586,94€ είναι για ΑΜΕΣΕΣ ΒΙΟΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ και δεν έχει δοθεί ακόμα, ένα μήνα μετά την φωτιά.

3. Τι θα γίνει με τις άδειες επισκευών των «κίτρινων» ; Να δοθούν οδηγίες στους ιδιοκτήτες αν μπορούν να κάνουν εργασίες, επισκευές κλπ άμεσα (ειδικά αν δεν απαιτείται έκδοση άδειας πχ όταν πρέπει να γίνουν απλές εργασίες όπως αλλαγή κουφωμάτων, υδροροών, επισκευή στέγης, βαψίματα και εν γένει εργασίες χωρίς ικριώματα, αντικατάσταση περίφραξης, μηχανολογικών, ηλεκτρικών ή υδραυλικών εγκαταστάσεων ειδικά εξωτερικών χώρων κλπ). Ήδη κάτοικοι κάνουν εργασίες. Να αρκεί το «κίτρινο» χαρτί του Υπουργείου Υποδομών (εφόσον ο ιδιοκτήτης συμφωνεί με τις διαπιστώσεις και τον χαρακτηρισμό) και φωτογραφίες. Επείγει να κατοικηθούν. Τα κτίρια αυτά («κίτρινα» ή «πράσινα» με ζημιές) να δικαιούνται Στεγαστικής Συνδρομής σύμφωνα με την Κ.Υ.Α. της 3/8/2018 (αριθμ. Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Κ.Ε./8706/Α325/2018), ΧΩΡΙΣ να απαιτείται έκδοση αδείας επισκευής. Δηλαδή να κάνουν επισκευές και μετά να ζητήσουν και λάβουν την αναλογούσα Σ.Σ.. Να οριστεί αποζημίωση 200€/τ.μ. και έως 150 τ.μ. στα «πράσινα» με ζημιές.

4. Τι θα γίνει με όσα κτίρια έχουν χαρακτηριστεί «κόκκινα» κατεδαφιστέα αλλά οι ιδιοκτήτες τους δεν υποβάλλουν αίτηση για άδεια κατεδάφισης ; Θα μείνουν κουφάρια ;

5. Να σταματήσει η καταβολή εκκρεμών δόσεων και να επιστραφούν τα ποσά που έχουν ήδη καταβληθεί ως ενιαία ειδικά πρόστιμα ,για τακτοποιήσεις αυθαίρετων κατασκευών, με τους εκάστοτε ισχύοντες νόμους (3775/2009, 3843/2010, 4014/2011, 4178/2013 και 4495/2017) για κτίρια ή τμήματά τους, που έχουν χαρακτηρισθεί ΄΄κόκκινα΄΄ και ΄΄κίτρινα΄΄ εάν δεν πληρούνται οι προυποθέσεις έκδοσης αδείας ανακατασκευής ή επισκευής τους αντίστοιχα.
Ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης και ανάρτησης των δασικών χαρτών στις πληγήσες περιοχές.

6. ΕΠΕΙΓΟΝ : Να δοθούν ΑΜΕΣΑ οδηγίες στους κατοίκους «πόρτα – πόρτα» και με ανακοινώσεις σε όλο τον Οικισμό για το κόψιμο δέντρων (ειδικά αυτοί που εχουν μεγάλα πεύκα). Υπάρχει ανάγκη αποτροπής δραστηριοποίησης ξυλοκόπων εντός του οικισμού (προσεγγίζουν ήδη πολίτες). Να υπάρξει ενημέρωση για το «ποιοι» και ΚΥΡΙΩΣ ΠΟΤΕ θα κάνουν την υλοτόμηση και επί τόπου κατασκευή και τοποθέτηση κορμοδεμάτων. Ενημέρωση για τον κίνδυνο κατολισθήσεων και πλημμυρών.

7. Έχει προχωρήσει η Μελέτη για υλοτόμηση, κορμοδέματα και αντιδιαβρωτικά έργα; Πότε θα αρχίσουν εργασίες; ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ.

8. Να διανοιχτούν τυχόν κατειλημμένοι κοινόχρηστοι χώροι ή δρόμοι. Να εντοπιστούν τυχόν επεκτάσεις οικοπέδων σε πρανή ρεμάτων κλπ και να αποδοθούν (ενέργεια ταυτόχρονη με τα κορμοδέματα).

9. Παρακαλείται να επικοινωνήσει ο κ Υπουργός με τον διοικητή της ΑΑΕΔΕ κ Πιτσιλή ώστε να ξεκαθαριστεί οτι δεν θα βεβαιωθεί ο ΕΝΦΙΑ στους κατοίκους και ιδιοκτήτες ακινήτων εντός των πυρόπληκτων περιοχών (ημερομηνία βεβαίωσης του ΕΝΦΙΑ η 31/8). Να διαβιβαστούν τα ΑΦΜ με βάση τις αιτήσεις ιδιοκτητών για το εφάπαξ βοήθημα στην ΑΑΔΕ ώστε να γίνει η απαλλαγή (όπως διαβιβάστηκαν στο Ψηφιακής και δόθηκε αμεσως το επίδομα των 1.200€). Να διασταυρωθούν μέσω taxisnet (αυτόματα) όλα τα Ε2 και Ε9 ιδιοκτητών της περιοχής και να απαλλαγούν.
Σχετικό το Άρθρο Τρίτο της Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου 10/8/2018 – Απαλλαγή από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. που προβλέπει : «Ειδικά για το έτος 2018 απαλλάσσονται τα ακίνητα τα οποία υπέστησαν ζημιές από τις πυρκαγιές που έπληξαν τις περιοχές της Περιφέρειας Αττικής στις 23 και 24 Ιουλίου 2018, εφόσον οι ιδιοκτήτες τους είναι κάτοχοι Δελτίου Επανελέγχου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και κατά το χρόνο αυτόν η κυριότητα ή τα λοιπά εμπράγματα δικαιώματα στο ακίνητο ανήκουν στον υπόχρεο σε φόρο για το έτος αυτό». ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΣΤΙΣ Δ.Ο.Υ.

10. Να εκδοθεί η προβλεπόμενη από την ΠΝΠ, ΚΥΑ, για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος χώρου με εύλογο ποσό επιδόματος σε ευρώ (πχ 20€/τμ) ανά τετραγωνικό μέτρο κήπου. Ως κήπος να νοείται αποκλειστικά ο χώρος με φύτευση. Να υπάρξει υπεύθυνη δήλωση του κάθε ιδιοκτήτη για την επιφάνεια του κήπου του με βάση το συμβόλαιο ιδιοκτησίας (να προσκομίζεται κατά την υποβολή της αίτησης μαζί με προγενέστερες φωτογραφίες εφόσον υπάρχουν) και να ακολουθήσει αργότερα (πχ σε 6 μήνες) αυτοψία από κλιμάκια του Υπουργείου (ή βεβαίωση από ελεγκτές δόμησης), για την υλοποίηση της αποκατάστασης του περιβάλλοντος χώρου με φύτευση κλπ.

11. Να επιτραπεί σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα η «περιβαλλοντική υιοθεσία» κοινόχρηστων χώρων προς αποκατάσταση της βλάστησης με χρήση χλωρίδας συμβατής με τον τόπο (βελανιδιές, κουμαριές , κυπαρίσσια κλπ) και χωρίς άλλη επέμβαση στο έδαφος (πλην ορισμένων χώρων που με κατάλληλη τροποποίηση του ρυμοτομικού θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως πλατείες με ήπια αναψυχή, παιδικές χαρές και άλση οπότε η διαμόρφωσή τους θα γίνει ανάλογα). Η «αναδάσωση» των κοινόχρηστων χώρων να γίνεται κατόπιν κοινοποίησης σχετικής (απλής) τεχνικής έκθεσης από γεωπόνο ή/και μηχανικό (πχ ελεγκτή δόμησης) για το είδος και πλήθος της φύτευσης, προς το Δήμο και τα υπουργεία Υποδομών και Περιβάλλοντος. Να οριστεί μια υπηρεσία του Υποδομών ως αρμόδια για την διαχείριση και συντονισμό των αιτημάτων/έργων και ο Δήμος να ενημερώνεται πχ η διεύθυνση πρασίνου και αν μπορεί να βοηθά. Η δαπάνη της δεντροφύτευσης θα καλύπτεται από τον «ανάδοχο» φυσικό ή νομικό πρόσωπο. Να επιτραπεί η ύδρευση των χώρων αυτών από το δίκτυο που υδροδοτεί τους κρουνούς. Να εγκατασταθούν κρουνοί και πυροσβεστικές φωλιές σε όλον τον Οικισμό.Να ληφθεί μέριμνα, σύμφωνα και με την σχετική οδηγία του κ Πρωθυπουργού, για την Μαραθώνια Διαδρομή (ο κλασικός Μαραθώνιος είναι τον Νοέμβριο). Περιποίηση και πότισμα των κουκουναριών που απέμειναν και φύτευση στη θέση των καμένων, δέντρων, όπως πχ Χαρουπιές (μη εύφλεκτα), σε συνεργασία του Υπουργείου με την Περιφέρεια, που έχει αρμοδιότητα για τη λεωφόρο Μαραθώνος12. Να εξεταστεί η σκοπιμότητα της σύστασης Οργανισμού Ανασυγκρότησης Ματιού – Βουτζά κλπ πυρόπληκτων περιοχών (αντί του Τομέα Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών) , ως εποπτευόμενου από το Υπουργείο Υποδομών, Οργανισμού , με αντικείμενο τον αποτελεσματικό συντονισμό και την υλοποίηση όλων των μέτρων που έχουν εξαγγελθεί και θεσμοθετηθεί (πχ ανακατασκευή σπιτιών κλπ) ή θα θεσμοθετηθούν στο άμεσο μέλλον (πχ αντιπλημμυρικά έργα, αναθεώρηση και πλήρης εφαρμογή ρυμοτομικού σχεδίου Νέου Βουτζά, αναδάσωση, οικιστική ανάπλαση Ματιού, αποχέτευση κλπ).Αν η Κυβέρνηση θέλει (που πιστεύουμε ότι έχει ισχυρή τέτοια βούληση) να μετατρέψει την ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ σε ΕΥΚΑΙΡΙΑ και να αποδείξει έμπρακτα ότι έχει την ικανότητα διαχείρισης μεγάλων κρίσεων και τη βούληση υιοθέτησης αλλαγών και τομών προς όφελος των πολιτών και της νομιμότητας, ήρθε η ώρα να πάρει στα «χέρια» της την υπόθεση της ανασυγκρότησης της περιοχής. Για αυτό προτείνουμε τον Οργανισμό Ανασυγκρότησης Ανατολικής Ακτής (Βουτζάς-Μάτι) αλλά και τη θεσμική διόρθωση των διοικητικών ορίων της περιοχής με ενοποίηση Βουτζά, Ματιού και Κόκκινου Λιμανιού υπό έναν Δήμο (ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να το παρακολουθήσει προσωπικά / αρμοδιότητα κ. Σκουρλέτη).

ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΝΕΟΥ ΒΟΥΤΖΑ.

You may also like