Συνάντηση με τον Προθυπουργό Αλέξη Τσίπρα 06.08.2018

Η Συντονιστική Επιτροπή των Συλλόγων (Εξωραϊστικός και Αθλητικός η «Πρόοδος»), και των Κατοίκων του Νέου Βουτζά, καθώς και οι κάτοικοι, μέλη της Πολεοδομικής Επιτροπής Γειτονιάς και του Εξωραϊστικού Συλλόγου Ματι επισκέφθηκαν στις 06.08.2018 το απόγευμα τον Πρωθυπουργό κ. Αλ. Τσίπρα και του εξέθεσαν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των πληγεισών περιοχών, μετά από τη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου.

Αρχικά ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη λίπη του για τα θύματα και τα συλλυπητήριά του στους συγγενείς και τις οικογένειές τους ενώ μίλησε για την τεράστια καταστροφή της Φύσης και των περιουσιών. Επεσήμανε το γεγονός ότι «η καταγραφή των ζημιών ολοκληρώθηκε σε 4 ημέρες ώστε να υπάρχει πλήρης εικόνα και οι αποζημιώσεις να γίνουν με όρους αξιοπρέπειας»

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι η κατεδάφισή και επαναδόμηση των σπιτιών που είναι ως 150τμ και έχουν χαρακτηριστεί κόκκινα και κίτρινα θα γίνει στο 100% από το Υπουργείο Υποδομών με εξασφάλιση πόρων από το Ταμείο για τους πυρόπληκτους, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων αλλά και με χαμηλότοκα τραπεζικά δάνεια. Τέλος αναφερόμενος ειδικά στο Μάτι υπογράμμισε την ανάγκη επανασχεδιασμού της περιοχής ώστε «να μην έχει την πλάτη γυρισμένη στη θάλασσα». Η συζήτηση έγινε παρουσία των αρμόδιων Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη και Υποδομών Δικτύων και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη.

Τα αιτήματα που τέθηκαν και οι δεσμεύσεις από πλευράς του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα αναφέρονται αναλυτικά για τις δύο περιοχές

ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ Ν.ΒΟΥΤΖΑ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΡΜΟΔΙΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΤΗΣ 6ης ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018.

1. Άμεση προστασία των κατοίκων του Νέου Βουτζά, Μάτι και των γύρω περιοχών από τα τοξικά κατάλοιπα της πυρκαγιάς. Εντολή για Δειγματοληψίες εδάφους, αέρα και νερού και αναλύσεις κατά τα διεθνή πρότυπα-Λήψη μέτρων ασφαλείας.

ΔΕΣΜΕΥΣΗ : 10 συνεργεία του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» θα κάνουν μετρήσεις. Το ΚΕΕΛΠΝΟ θα εκδώσει οδηγίες. Εξειδικευμένες εταιρείες θα αναλάβουν την απομάκρυνση αποβλήτων απο αμίαντο.

2. Άμεση ανάθεση από το Υπουργείο Υποδομών και άμεση εκτέλεση εργασιών υλοτόμησης όλων των ιδιωτικών και δημοσίων / κοινόχρηστων εκτάσεων ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από συνεταιρισμούς υλοτόμων. Άμεση κατασκευή και τοποθέτηση Κορμοδεμάτων (επείγοντα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα).

ΔΕΣΜΕΥΣΗ : θα υλοτομηθούν άμεσα όλες οι εντός των οικισμών εκτάσεις, με βάση κεντρική συμφωνία με το Υπουργείο Υποδομών, αφού το αποδέχθηκε ο Δήμος Μαραθώνα. Για τα ρέματα και τη δασική έκταση, θα επιταχυνθεί η διαδικασία από το δασαρχείο Πεντέλης με συνέργεια της Επιτροπής.

3. Άμεση στήριξη των οικογενειών των θυμάτων με άμεση καταβολή του χρηματικού επιδόματος5.000€ και της αποζημίωσης 1.000€ το μήνα-Αναστολή της πληρωμής δανείων. Απαλλαγή από φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις του έτους 2018, ανεξαρτήτως αρμοδιότητας ΔΟΥ που υπάγονται. Ψυχολογική υποστήριξη των παιδιών.

ΔΕΣΜΕΥΣΗ : έχει ήδη προχωρήσει η αποζημίωση των θυμάτων.

4. Πλήρης καταγραφή των καμένων εκτάσεων και περιουσιακών στοιχείων των πολιτών, με βάση περιγραφή τους και φωτογραφικό υλικό, χωρίς εξάρτηση από επιτροπές και λοιπές γραφειοκρατικές διαδικασίες (να μην απαιτείται η βεβαίωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίες από τους πολίτες). Αποζημίωση και αποκατάσταση στο 100% των περιουσιών, του περιβάλλοντος χώρου και των τεχνικών έργων και υποδομών. Καταβολή του επιδόματος των 5.000€ σε όλους του πυρόπληκτους εντός του μήνα Αύγουστου. Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ 2018 ανεξαρτήτως βαθμού καταστροφής κατοικίας.

ΔΕΣΜΕΥΣΗ : θα επεκταθεί η απαλλαγή του ΕΝΦΙΑ 2018 σε όλους τους ιδιοκτήτες, ανεξαρτήτως ζημιών. Οι απαλλαγές και φορολογικές διευκολύνσεις θα ισχύσουν ανεξαρτήτως αρμοδιότητας ΔΟΥ που υπάγεται ο κάθε συμπολίτης μας. Θα αφορά όσους διαθέτουν το (κίτρινο) χαρτί ελέγχου. Θα επιταχυνθεί η διαδικασία καταβολής των 5.000€. Έχουν καταβληθεί ήδη σε 260 δικαιούχους από τους περίπου 2000 ενώ έχουν εξεταστεί 950 αιτήσεις.  Δεν θα απαιτηθεί άλλο δικαιολογητικό ή αυτοψία για το επίδομα αυτό. Θα θεσμοθετηθεί άμεσα και επίδομα αποκατάστασης του περιβάλλοντος χώρου κάθε κατοικίας .

5. Άμεση υλοποίηση από την Περιφέρεια και το Υπουργείο Υποδομών, σχεδίου συλλογής και διαχείρισης αποβλήτων (διάθεση γερανοφόρων οχημάτων για συλλογή κλαδιών/καύσιμης ύλης, οικοσκευών και μπαζών-άμεση τοποθέτηση κάδων απορριμμάτων και κάδων για μπάζα).

ΔΕΣΜΕΥΣΗ : θα ανατεθεί το έργο από το Υπουργείο Υποδομών σε τεχνική εταιρεία που προσφέρθηκε ανιδιοτελώς.
θα διατεθούν κονδύλια στους Δήμους.

6. Αποκατάσταση των ζημιών με βάση προϋφιστάμενες οικοδομικές άδειες με απλή ενημέρωση της Υπηρεσίας Δόμησης, χωρίς κόστος και άλλη προϋπόθεση για τους πολίτες(υπό τον όρο της βεβαίωσης στατικής επάρκειας από μηχανικό για τα ολικώς ή μερικώς κατεστραμμένα κτίρια).

ΔΕΣΜΕΥΣΗ : τα εντελώς κατεστραμμένα σπίτια έως 150τμ θα κατεδαφιστούν και θα ανοικοδομηθούν στο 100% , είτε από το Υπουργείο Υποδομών με δωρεάν μελέτες κλπ είτε από τους ιδιοκτήτες με χαμηλότοκα δάνεια. Θα απλοποιηθεί πλήρως η διαδικασία αδειών (κατεδάφισης και ανέγερσης).

7. Εγκατάσταση κλιμακίων του Ελεγκτικού Συνεδρίου στους Δήμους και παρουσία εκπροσώπου των κατοίκων για την εποπτεία της διαχείρισης, ιδιαίτερα των ερανικών λογαριασμών.

8. Άμεση οριοθέτηση του καμένου περιαστικού Δάσους και κήρυξή του ως αναδασωτέου. Εκπόνηση δασοτεχνικής μελέτης.

ΔΕΣΜΕΥΣΗ : θα επισπευστούν οι διαδικασίες μέσω του Υπουργείου Περιβάλλοντος και του Δασαρχείου.

9. ΘΕΣΜΙΚΟ ΑΙΤΗΜΑ :Μεταβολή/διόρθωση των διοικητικών ορίων με υπαγωγή του οικισμού του Νέου Βουτζά σε έναν Δήμο (προτεινόμενη διάταξη για τον «Κλεισθένη» : Οικισμοί με εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο ή σχέδιο πόλης υπάγονται στον Δήμο που βρίσκεται εγγύτερα σε αυτούς).

ΔΕΣΜΕΥΣΗ : το αίτημα έγινε κατανοητό από τον Πρωθυπουργό και θα εξεταστεί η δυνατότητα τροποποίησης του πρόσφατου νόμου για το πρόγραμμα «Κλεισθένης».
•Υπήρξε δέσμευση για συνεχή αστυνομική επιτήρηση των οικισμών.

•υπήρξε δέσμευση για άμεση δενδροφύτευση της Λεωφόρου Μαραθώνος ενόψει και του Διεθνούς Μαραθωνίου Αθηνών.

• μας δόθηκε συγκεκριμένο πρόσωπο εκ μέρους του Υπουργού Υποδομών κ Σπίρτζη για την παρακολούθηση της υλοποίησης όλων των δράσεων.

ΜΑΤΙ

Σε συνέχεια της πρώτης ανοιχτής γενικής συνέλευσης κατοίκων του Ματιού στο ΝΑΟΜΑ στις 27 Ιουλίου 2018,κάτοικοι, μέλη της Πολεοδομικής Επιτροπής Γειτονιάς καιτου Εξωραϊστικού Συλλόγου Μάτι, κατέγραψαν και κωδικοποίησαν σε αιτήματα τις 28 προτάσεις που ακούστηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της Συνέλευσης, αποτους 100 και πλέον παρευρισκόμενους.

Το κεντρικό ζητούμενο είναι να επιστρέψει η ζωή στον οικισμό Μάτι, μέσω της αποκατάστασης τους ανθρωπογενούς, οικιστικού και φυσικού περιβάλλοντος.
Τα αιτήματα τα οποία μεταφέρθηκαν στον Πρωθυπουργό και οι αντίστοιχες δεσμεύσεις του συνοψίζονται σε τέσσερις άξονες δράσης:

Α. Υγεία των κατοίκων

ΑΙΤΗΜΑ:
-Άμεσοι έλεγχοι τοξικότητας περιβάλλοντος:
-αέρας (αμίαντος, μόλυβδος, διοξίνες)
-νερό (δίκτυο ύδρευσης, θάλασσα)
-έδαφος -οδικό δίκτυο (βαριά μέταλλα)
-Διαχείριση των τοξικών υπολειμμάτων, πλύσιμο περιοχήςκαθώς και κεντρική οδηγία προς τον πληθυσμό.

ΔΕΣΜΕΥΣΗ:
-Έλεγγχοι απο 10 συνεργεία του Δημόκριτου
-Σύμβαση με εταιρία διαχείρισης αμιάντου
-Οδηγίες απο ΚΕΕΛΠΝΟ
-Υλοτόμηση και απομάκρυνση απο κοινόχρηστους καιιδιωτικούς χώρους όλων των καμένων δένδρων απο το ΥΠ.ΥΠΟΔΟΜΩΝ και ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

Β. Αποκατάσταση οικισμού

ΑΙΤΗΜΑ:
-Απομάκρυνση δομικών υλικών απο εξειδικευμένα συνεργεία για κόκκινα και κίτρινα σπίτια
-Άδειες κατεδάφισης, επισκευής και ανέγερσης όλων των κατοικιών με τη διαδιακασία του υπερεπείγοντος (fast track), χωρίς κόστος για τους ιδιοκτήτες.
-Αποζημίωση κόστους επισκευών και ανέγερσης όλων των κατοικιών.
-Φύτευση δένδρων, ανάπλαση περιβάλλοντος οικισμού.

ΔΕΣΜΕΥΣΗ:

-Δέσμευση άμεσης υλοποίησης όλων των παραπάνω από τοΥπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
-Αποζημίωση για ανέγερση νέων κατοικιών μέχρι 150 τμ
-Τρόποι χρηματοδότησης: 1.Κρατικό Ταμείο Πυρόπληκτων, 2. Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, 3. Χαμηλότοκος Τραπεζικός δανεισμός και αποπληρωμή απο το Κράτος σε βάθος 10ετίας.

Γ. Ασφάλεια κατοίκων

ΑΙΤΗΜΑ:
-Αποκατάσταση παλαιών και δημιουργία νέων δομών πυρασφάλειας
-Αντιπλημμυρικά έργα και τοποθέτηση κορμοδεμάτων
-Αστυνόμευση περιοχής καθ’όλη τη διάρκεια του Χειμώνα
-Αποκατάσταση δημόσιου φωτισμού

ΔΕΣΜΕΥΣΗ:
-Άμεση υλοποίηση των παραπάνω με την ανάθεση μελετών για τα κορμοδέματα και την πυρασφάλεια.
-Αστυνομικές περιπολίες για όλη τη διάρκεια του Χειμώνα ’18-’19.
-Αποκατάσταση φωτισμού απο το Δήμο Μαραθώνος.
Δ. Θεσμικά θέματα

ΑΙΤΗΜΑ:
-Χαρακτηρισμός Ματιού ως «Περιοχή Β’ Κατοικίας»
-Διευκρίνιση για το καθεστώς χαρακτηρισμού του Ματιού ως δασική περιοχή
-Παράταση εκπλήρωσης φορολογικών υποχρεώσεων με βάση το δελτίο αυτοψίας Υπ. Υποδομών (κίτρινο χαρτί).
-Κοινοποίηση λίστας θυμάτων, μετά απο αίτημα της νεολαίας του Ματιού για τη δημιουργία μνημείου

ΔΕΣΜΕΥΣΗ:
-Σχεδιασμός και δημιουργία «πρότυπου οικισμού»
– Δεν υπάρχει δασική έκταση στο Μάτι, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων
– Παράταση εκπλήρωσης φορολογικών υποχρεώσεων με απλή επίδειξη δελτίου αυτοψίας, ανεξαρτήτως ΔΟΥ.
-Κατα παρέκκλιση του Νόμου περι προστασίας προσωπικών δεδομένων, θα μας κοινοποιηθεί η λίστα των θυμάτων.

Τέλος, ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την επιθυμία του για άμεση επικοινωνία για την παρακολούθηση της υλοποίησης των παραπάνω δεσμεύσεών του, ορίζοντας υπευθύνους επικοινωνίας.

You may also like

Αφήστε μια απάντηση